Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2023 12:08 - Обръщение към Минчо Минчев
Автор: novaposoka Категория: Политика   
Прочетен: 262 Коментари: 0 Гласове:
0



 Г-н Минчев, учуден съм от разсъжденията на г-н Панко Анчев в статията „Десети ноември – как ехото заглъхва“ („Нова ЗОРА“, 21.11.2023). В нея са употребени посредствени понятия относно социализма, а самата истина за ликвидирането му не се вижда. Социализмът като икономически строй доказа своето предимство пред капитализма. Теорията на Маркс за новата и справедлива икономическа система е вярна. За такава система мечтае и Ботев. Само за около 30 години бившата изостанала Русия успя да се победи хитлеристка Германия, разполагаща с икономиката на завладените страни. За 45 години България се превърна от изостанала земеделска страна в страна със силно развита икономика. Тази икономика позволи да се премине на петдневна работна седмица. България създаде образование, достъпно за всички членове на обществото. Имаше стабилно подготвена боеспособна армия. Народът притежаваше безплатно здравеопазване. Нашето земеделие се нареди сред първите места в света.

Социализмът имаше недостатъци, но той не „падна“ по негова вина.

СОЦИАЛИЗМЪТ БЕШЕ РАЗГРОМЕН. Собствеността на народа беше разграбена и разпродадена, без да се пита собственика, т.е., народа. Думата „народен“ се превърна в мръсна дома и нейната употреба беше забранена. Логично би трябвало да си зададем въпросите: Кой реши да разпродава и да присвоява? Прокуратурата в България зададе ли въпроса, кой продаде НЕФТОХИМ? Кой затвори „Плама“ Плевен и уволни работниците? Потърси ли отговорност от „демократите“, които направиха това? Това са значими и съдбоносни противонародни действия. Говорил съм с инженер от завода „Плама“, който каза: „Химията е една за целия свят. Горивата също. Разлика има в химическите добавки“. Сега заводът гние, а ние купуваме западни масла. Нима Андрей Луканов, Иван Костов, Бойко Борисов, Сакскобурготски, могат да разпродават, в името на победата над комунизма? Къде е „империята“ „БАЛКАНКАР“, известна със своите „работяги“ по целия свят. Къде е авиационната компания „Балкан“, която обслужваше линии по важни дестинации и носеше пари на България? Какво стана с „Химко Враца“? Защо някой реши, че трябва да разпродаде японската техника, доставена за металургичния комбинат в Радомир, или тази в „8-ми март“. Прокуратурата сезира ли се по тази реформа, в резултат от която, наред с победата над комунизма, беше употребена за скрап „демократичната“ капиталистическа собственост. Собствеността не може да бъде демократична или тоталитарна. Тоталитаризмът е присъщ на хората без морал. Такива бяха и сега са такива нашите управляващи. Можем да си зададем още много въпроси, във връзка с хилядите разпродадени, разграбени и ФАЛИРАНИ предприятия в България.

Народът скачаше по площадите с очакване да стане нещо по-добро. Но ние станахме свидетели на нещо много по-лошо и то само в България. Другите социалистически страни запазиха своите достижения и ги доразвиха. Например, Чехия произвежда самолети и осъвремени своите леки коли. Произвежда стъкларски продукти, в които работят българи, уволнени от стъкларския завод в Сливен. Нашите реформатори реставрираха капитализма в най-уродливия му вид. Вместо западния лъскав капитализъм, ние направихме долнопробен икономически строй, в който хората едвам свързват двата края. Това беше път на разгром на социализма, посочен от Михаил Горбачов. Макар и трудно, Русия не прие този път, ние го приложихме на 100 % и то варварски, за разлика от другите социалистически страни. Недостатъците, които посочва г-н Анчев, са човешки грешки, а не причина за падането на социализма.

Всеки икономически строй има две срани – икономическа и идеологическа. При феодализма, капитализма и социализма съществуват икономически разлики и човек се стреми да отстрани старите и да установи по-ефективни икономически показатели. Например, опит за реставрация на феодализма е имало, но той не е успял. Няма да успее и опита за реставрация на капитализма.

Другата страна на даден икономически строй е идеологията. Идеологията на социализма включваше категорично отрицание на съществуването на Създателя. Това беше хрумването на „водачите“, че Бог е виновен за нашите несполуки и затова трябва да бъде забранен. В съответствие с това беше забранен и Божият морален закон, състоящ се от десет заповеди.  Въведе се „Морален кодекс на строителя на комунизма“,  който отпадна при установената „демокрация“ и това доведе до пълна деморализация на обществото. Разрухата, кражбата, лъжата и измамата, които съпътстваха промените, станаха основа за първоначалното натрупване на капитал. Едни станаха много богати, другите (собствениците) се превърнаха в бедняци. Социалистическото общество пострада поради идеологията, отричаща съществуването на Бога и Неговия закон.

Еволюционната идеология, обявена за теория, е най-долнопробната религиозна система, отговаряща на определението за религия, дадено от д-р Келог (американски учен). Според него „Религията се състои в човешкото долавяне на отношението  му към една велика сила или сили, които влияят на неговата участ, на които той е по необходимост подчинен, заедно с чувствата, желанията и действията, които това долавяне извиква на живот“.

Еволюционизмът взема отношение по въпрос извън обсега на човешкото познание и напълно отрича Бога. Прогресивното развитие и съществуването на заобикалящият ни свят не са свързани с Него, а с вътрешно присъщ атрибут на вечно движещата  се материя. Вечната интелектуална сила, която материалистите отричат, а гръцките философи наричат „вечен двигател“ и „вездесъщ апогей на съвършенството“, остава недоловима за тях. Именно това прави еволюционното учение религиозно.

Католицизмът и православието нямат съмнение по въпроса за съществуването на Бога. Но те внасят в Неговия закон изменения според човешки съображения. Отстранени са и не се съблюдават втората и четвъртата заповеди. Въведено е неделно поклонение и практикуване на идолопоклонството. Протестантите са изчистили храмовете си от идоли, но също съблюдават поклонение в неделя, вместо в събота, според Божията заповед. Въпреки в увереността, че Бог съществува, намесата в Неговия закон прави посочените учения религиозни.

Библията не трябва да се разглежда като религиозна система. В тази „всемогъща,“ „ всеобща“ и „свята“ книга, както я нарича Вазов, е публикувана ИСТИНАТА за нашето създаване, съществуване и съдбата ни в космически план. Но нашите „водачи“, както и народът, я причисляват към религиозните човешки учения и пренебрегват нейната значимост. Връщат се към създадените религиозни системи и са убедени, че те водят по пътя на истината. Но тогава, защо са различни, докато истината е една? За да не може да се разграничи истината от религията, мисленето отсъства и неминуемо се стига до духовно падение.

След като съществува Министерство на културата, следва въпросът: За коя култура става въпрос, или с коя култура се занимава министерството? Известно е, че и в това отношение се наблюдава повърхностно мислене. Културата се свежда до литература, театър, кино, музика, скулптори. А каква е нашата техническа култура? Факт е, че техническата ни култура тръгна назад. Каква е медицинската ни култура?  Каква беше и каква е сега нашата космическа култура? А най-същественият въпрос се отнася до нашата духовна култура. Такава няма и подобен въпрос в българското общество не съществува. Религиозна да, но духовна – не. Без духовна култура едно общество е обречено на окончателно заличаване от съществуването на света. За сега това е нашата съдба.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: novaposoka
Категория: Политика
Прочетен: 181436
Постинги: 88
Коментари: 127
Гласове: 89
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930