Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2014 09:46 - Рождество във Витлеем
Автор: novaposoka Категория: Политика   
Прочетен: 1435 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.12.2014 11:49


ОБЕЩАНИЕТО

         “Ще поставя и вражда между теб и жената, и между твоето потомство и нейното потомство; то ще ти наранява главата, а ти ще му нараняваш петата” /Битие 3:15/.

           Бог се натоварва с грижата да освободи от смъртоносната хватка на змея /Люцифер/ своите любими създания.

         Христос потвърждава жертвоготовността на Създателя:

         “Истина, истина ти казвам, ... Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, но да има вечен живот” /Йоан 3:16/.

        

         Къде ще се роди Спасителят на изпадналият в грях човешки род:

         “А ти Витлеем-Ефраат, ако и да си малък сред Юдовите родове, от тебе ще произлезе за Мене Един, Който ще бъде владетел в Израил, чиито произход е от началото, от вечността” /Михей 5:2/.

          Това е Библейската позиция относно Божествената същност на Исус Христос. Именно тя надделява при дебатите на Никейския събор през 325 година. А в Откровението Сам Христос я потвърждава: “Ето, ида скоро, и с Мене е Моята награда, за да отплатя на всеки според делата му. Аз Съм Алфа и Омега, Първият и Последният, Началото и Краят” /Откр. 22:12,13/.

 

ИЗПЪЛНЕНИЕТО

         Как Христос ще се яви между нас? Във великолепие и небесна слава? Ако това би станало, човеците биха изпопадали както падат цветовете на дърветата при мразовита слана. За да не стане това, Христос е трябвало да се яви между нас в нашето измерение:

         “Затова сам Господ ще ви даде знамение: Ето, девица ще зачне и ще роди син, и ще го нарече Емануил /Бог с нас/” /Исая 7:14/.

         Точно така става, но Мария е уплашена, а Йосиф ... “А мъжът и Йосиф, понеже беше праведен, а пък не искаше да я изложи, намисли да я напусне тайно. Но когато мислеше това, ето, ангел от Господа му се яви насън и каза: Йосифе, сине Давидов, не бой се да вземеш жена си Мария; защото заченатото в нея е от Святия Дух. Тя ще роди син, Когото ще наречеш Исус; защото Той е, Който ще спаси людете Си от  греховете им” /Матей 1:19-21/.

         Наближава времето за раждане. Но Йосиф и Мария са далече от Витлеем. Изглежда, че пророчеството е пред провал. Но, “... в онези дни излезе заповед от кесаря Август да се направи преброяване по цялата земя. Това беше първото преброяване, откакто Квириний управляваше Сирия. И всички отиваха да се записват, всеки в своя град. И тъй, отиде и Йосиф от Галилея, от града Назарет, в Юдея, в Давидовия град, който се нарича Витлеем /понеже той беше от дома и рода Давидов/, за да се запише с Мария, която беше сгодена за него и беше непразна. И когато бяха там, навършиха се дните й да роди. И роди първородния си Син, пови Го, и положи Го в една ясла, защото нямаше място за тях в гостилницата” /Лука 2:1-7/.  

         Първите свидетели:

         “И на същото място имаше овчари, които живееха на полето и пазеха нощна стража около стадото си. И ангел от Господа застана пред тях, и Господната слава ги осия; и те се уплашиха много. Но ангелът им рече: Не бойте се, защото, ето, благовествам ви голяма радост, която ще бъде за всичките люде, защото днес ви се роди в Давидовия град Спасител, Който е Христос Господ. И това ще ви бъде знакът: ще намерите Младенец, повит и сложен в една ясла”. ...И дойдоха бързо и намериха Мария и Йосиф, и Младенеца, лежащ в яслата. И като видяха, разказаха каквото им беше известено за този Младенец” /Лука 2:8-12, 16,17/.   

             

  Роди се днес във Витлеем във ясли Божи син;

[: роди се радост, нов подем към Бога триедин! :]

 

 С пречудно име назован от всички племена,

[: от вси пророци предвещан за бъдни времена! :]

 

Разнесе се по целий свят божествената вест;

[: падна вековният товар, започна нов завет! :]

 

Завет на братство и любов, завет         на светлина!

[: Пръснете всякъде тоз зов за нова бъднина! :]


/Духовни песни, 68 (667), 7 изд. на СЦАСД /

 

Георги Крумов





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: novaposoka
Категория: Политика
Прочетен: 180866
Постинги: 88
Коментари: 127
Гласове: 89
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930