Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2014 00:29 - Златната глава
Автор: novaposoka Категория: Политика   
Прочетен: 1042 Коментари: 0 Гласове:
1



“ЗЛАТНАТА ГЛАВА” и нейната съдба

/Образът от съня на Новуходоносор/

 

            В постинга “Обединена Европа” разгледах част от книгата на Данаил, която представя развитието на човешката история от времето на Новуходоносор до Второто пришествие на Исус Христос. Чрез един величествен образ в съня на Новуходоносор, с изключителна точност са представени бъдещите световни империи заедно с подробностите относно техния възход и падение. Прави впечатление, че всяка от тях твърдо е разчитала на своето могъщество и сигурност. Новуходоносор е разочарован от съобщението, че някога царството му ще падне. Жителите на здраво укрепеният Вавилон не са вярвали, че ще се появи сила, която да проникне зад дебелите му стени. Но Бог предварително е обявил името на човека, който ще превземе укрепения град:

            “Така казва Господ на помазаника Си, на Кир, когото Аз държа за дясната ръка, за да покоря народи пред него и да разпаша кръста на царе, за да отворя вратите пред него, та да не затворят портите: Аз ще ходя пред тебе и ще изравня неравните места; ще разбия медните врати и ще строша железните лостове; ще ти дам съкровища, пазени в тъмнина, и богатства, скрити в скривалища, за да познаеш, че аз съм Господ, Израилевият Бог, Който те призовавам по името ти” /Исая 45:1-3/.    

            Какво представлява Вавилон?

         “Това беше златното царство на един златен век.” /Урия Смит. Пророчествата в книгата на Данаил/.

         Столицата на това златно царство се казва Вавилон. Изграден е във формата на четириъгълник с периметър 60 английски мили. През него минават 50 прави и равни улици, пресичащи се под прав ъгъл. През средата на града минава река Ефрат, оградена с дебели зидове и с медни врати в края на всяка улица, която я пресича. Висящи градини реазположени терасовидно и стигащи до височината на крепостния зид. Огромен Ваалов храм, два царски палата от двете страни на реката, свързани с проход, прокаран под нея.

         “...град, който съдържаше толкова много неща, всяко от които беше едно световно чудо, беше сам по себе си и друго едно и много по-грандиозно световно чудо” /Урия Смит.Книгата на Данаил/.

            Далеч преди възникването на това златно царство, разрушило Божия храм,  безмилостно избило и пленило част от еврейския народ, Бог  определя неговото наказание:

            ”Младенците им ще бъдат смазани пред очите им; къщите им ще бъдат ограбени и жените – изнасилени. Ето, ще подбудя против тях мидяните, които не ценят среброто и не ламтят за злато. ...И Вавилон, скъпоценният камък на царствата, славата на халдейската гордост, ще бъде разрушен от Бога, като Содом и Гомор. Никога няма да се насели, нито ще бъде обитаван от род в род; арабите няма да разпъват шатрите си там, нито овчари ще пладнуват там със стадата си. Но пустинни зверове ще обитават там, чакали ще изпълват къщите им; бухали ще живеят там и диви кози ще скачат там. Хиени ще вият в крепостите им, и чакали в богатите им палати” /Исая 13:16-22/.

            Халдеите са потисници на Божия народ. Но потисничеството им има своя край, определен от Бога:

         “И когато се свършат седемдесетте години, Аз ще накажа вавилонския цар и онзи народ за беззаконието им – казва Господ, - също и Халдейската земя, която ще обърна във вечна пустота” /Еремия 25:12/.

            Развитието на събитията.

         Кир завладява по-голямата част от тогавашния свят. Остава му само Вавилон. Но  атаката на здраво укрепения град се явява безмислена. Затова той предприема обсада, която жителите на Вавилон също оценяват като безмислена, дори се подиграват с предприетото действие от страна на Кир. Повод за подигравките им са гарантираните запаси от храна и всичко необходимо за живот в продължение на около 20 години. Кир знае това и за да не чака 20 години, решава да отклони реката, за да осигури влизането в града по нейното корито. Но това също не би му гарантирало успех, защото реката е оградена с дебели зидове, а улиците са затворени с медни порти. При такова положение той би влязъл в града от единия му край и би излязъл от другия. Но, Бог е обявил: “...ще разпаша кръста на царе, за да отворя вратите пред него, та да не затворят портите/Исая 45/.

         Кир предприема отклоняването на реката в навечерието на голям халдейски годишен празник, в който жителите на града се отдавали на веселие и гуляи. За свободното движение на пируващите, вратите на улиците откъм реката се оставяли отворени. Така жителите на Вавилон започват своя пир като поданици на вавилонския цар, а го завършват като роби на персийския цар.

         Вавилонците са очаквали, че столица на новата империя ще бъде техният златен и красив град. Но Кир решава друго. Обявява за столица град Суза, разположен източно от Вавилон, до бреговете на река Тигър. Гордостта на вавилонците не им позволява да приемат тази обида и те се вдигат на бунт. Но, бунтът е потушен, височината на зидовете значително намалена и градът е подложен на опустошения и плячкосвания от всеки негов неприятел. Окончателното му ликвидиране извършва Ксеркс I, който се връща от военен поход срещу Гърция, ограбва съкровищата от храма на Ваала и превръща величествената постройка в пепелище.

         Александър Велики направил опит да въздигне от руините опустошения град, мобилизирал 10 000 мъже да разчистват, но по това време умрял, и делото му останало недовършено.

         Въпреки желанията и усилията на хората за запазване на града, те се оказват напразни. Съдбата на златния град, столица на златното царство, символизирано чрез златната глава на величествения образ от съня на Новуходоносор е тази, предварително посочена от Бога. Това е едно от многобройните доказателства за истинността на Неговото слово.

         Г. Крумов.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: novaposoka
Категория: Политика
Прочетен: 179257
Постинги: 88
Коментари: 127
Гласове: 89
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031