Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2013 00:02 - novaposoka - Болестта на комунизма - диагнозата
Автор: novaposoka Категория: Политика   
Прочетен: 5277 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 29.07.2013 00:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Двадесет години правя всичко, което е посилите ми, за да подставя точната диагноза за болестта на комунизма. Поставих я, но тези, с които споделих, ме взеха за наивник. Под въпроса, “кой ще ти чете тези неща”, се разбираше “тези глупости”. Етиката не позволяваше директо да бъда наречен глупак. Въпреки всичко, аз упорито продължих да се занимавам с моите “глупости”, дори потърсих и намерих световно известни “глупаци”, подкрепящи моята теза.   

 

         Един от тях е Фредерик де Клерк (род. 1936), удостоен с Нобеловата награда за 1993 “за своя принос към премахването на расисткото правителство на ЮАР”. През 1958 Де Клерк завършва право, през 1973 става депутат в Парламента на ЮАР. През 1978 г. става министър на телекомуникациите, през 1984 г. - министър на вътрешните работи и образованието, а през 1986 г.  - председател на Парламента. На 15 септември 1989 Фредерик де Клерк е избран за Президент на ЮАР. През 1990 той освобождава от затвора Нелсън Мандела и много други политически затворници; същевременно Де Клерк легализира Африканския национален конгрес (АНК) – главната антирасистка политическа организация в ЮАР. През 1991 той отменя почти всички расистки и дискриминационни закони.

 

 

        В своята реч “Духовните и морални основи на глобализиращия се свят, произнесена на конференцията “Форум 2000” (Прага, 17 октомври 2000) Фредерик де Клерк казва:

        

         “Трябва да признаем, че нашият глобализиращ се свят е управляван от Материализма. Материализмът има само един ‘бог’ и изгодата е неговият пророк. Все повече хора смятат, че да успееш в този живот всъщност означава да забогатееш и да натрупаш различни материални придобивки, а не да станеш честен и добър човек.

         …Глобализацията ни изправя пред едно голямо предизвикателство – предизвикателството да съхраним нашите духовни ценности в този все по-материалистичен и безличен свят.

         Ние знаем, че днешният свят е завладян от безбожието”.  

 

Десет  години след настъпването на “демократичните” промени у нас, френският писател Морис Дрюон посочи вируса, предизвикал заболяването:

“А най-големият от греховете на марксизма е отказът от Бога. Именно това осъди марксизма. Философски това е грешка на духа. То е илюзията” /Интервю, “Труд”, 18.09.2001 г./.

Грешката на духа, посочена от Дрюон  прозира и в изказването на един човек от другия край на света – далечна Индия, направено във връзка със световната икономическа криза:

“Алчността на неколцина е причината за този голям икономически срив. Комунизмът се провали, капитализмът се провали, понеже и на двете липсваше хуманизъм. През цялото това време научихме, че никога не трябва да правим компромис с човешките ценности. Любовта, състраданието, чувството на принадлежност, чувството на благодарност за това, което имаме, и една широка, всеобхващаща визия трябва да изгрее в живота на всеки човек” /Шри Шри Рави Шанкар. Интервю на Десислава Кулелиева, в. “24 часа”, 06.05.2012 г/.

Тези ценности фигурират донякъде в политическите документи, но в живота изобщо ги няма. Любовта и състраданието са и в основата на исляма, но в много страни от арабския свят надделява джихадът.

Въпреки че е признат за голям духовен водач Рави Шанкар не говори за Бога. Вероятно в Индия Библията е толкова популярна, колкото и в бившия комунистически свят. Но той ясно говори за господстващите идеологии, както при комунизма, така и при капитализма. Именно те, както и всяка религиозна система, мотивират съответното поведение. Любовта, състраданието, благодарността липсват, а за сметка на тях преобладава алчността и завистта. Затова той препоръчва тези човешки ценности да излязат на преден план. Но това не може да стане без да се смени идеологическата система изградена върху грубия материализъм. Запитан, как трябва да живее съвременният човек, за да бъде щастлив и удовлетворен от себе си, Рави Шанкар отговаря:

“Балансирай живота между служба към обществото и лично удоволствие; между материалния аспект на живота и духовния аспект” /Шри Шри Рави Шанкар. Интервю на Десислава Кулелиева, в. “24 часа”, 06.05.2012 г /.  

Морис Дрюон посочва отказът от Бога като причината за падането на комунизма. Но, нищо не казва за капитализма. Без да познава Бога, но говорейки за необходимостта от духовност, Шанкар посочва, че и двете обществено икономически системи страдат от една и същата болест и в това е напълно прав. С реставрацията на капитализма ние не правим нищо ново във връзка с нашето духовно състояние. То си остава на предишното мизерно ниво, като в същото време се влошава и материалното ни състояние. Препоръката на Шанкар за баланс между материализъм и духовност е неосъществима. Материализмът като идеология извиква на живот АЛЧНОСТТА.

Това е бсолютна противоположност на ДУХОВНОСТТА, от която произлизат хуманизмът и любовта.

Или алчност и остро противопоставяне между човешките същества, или взаимно уважение и любов по между им.

Материализмът е сатанинско учение, при което моралните ценности не виреят. Последните могат да съществуват само тогава, когато хората имат вяра в Бога и изграждат своите взаимоотношения в съответствие с Неговия морален закон.  Христос го обобщава кратко и ясно: “Да възлюбиш ближния си като себе си” /Матей 22:39/.

И така, анализирайки разсъжденията на индийския духовен водач, можем да допълним извода на Морис Дрюон:

Грешката на комунизма, а и на капитализма, което той премълчава, Е

ОТКАЗ от БОГА.

Шанкар посочва като грешка липсата на духовност, т.е. на хуманизъм и човещина, което по същество  също Е

ОТКАЗ от БОГА.

От две страни на света - Франция и Индия, ние получаваме една и съща оценка относно причината за нашия провал:

ниско ниво на духовност, в резултат на

ОТКАЗ от БОГА.

         Не може да има съмнение в точността на поставената диагноза за истинската болест на комунизма. Бившият комунистически свят не страда от грешен път на социално-икономическото си развитие, както решиха набързо пребоядисаните икономисти. Моето твърдо становище по този въпрос е, че провалът на комунизма е свързан със сбъркана философия. Това аз наричам

Философски Синдром на Придобита Духовна Недостатъчност”

        

         Това е тежко страдание, свързано преди всичко с повреда в мисленето. Обърканите мисли водят до объркани изводи и до сбъркани действия. Именно това трябва да разбере бившият комунистически свят, днес разделен на диктатори и демократи, леви и десни, комунисти и антикомунисти, “праведници” и  грешници. Под всичките тези “табели” се подвизава една единствена същност – груб материализъм, отявлен атеизъм, проявил се в нашето общество като див религиозен екстремизъм.

 

            Началото на тази дивотия е поставено през 1917 година, когато  материята е обявена за бог:

 

            “Лениновото определение на материята изразява коренната противоположност на диалектическивя материализъм, на идеализма и агностицизма. То има и дълбок агностически смисъл – подкопава из основи религиозната измислица за бог, като творец на действителността. И наистина: ако материята е първична и вечна, то тя е несътворима и неунищожима, тя е вътрешна крайна причина на всичко съществуващо. А в света, където материята е първопричината, първоосновата на всичко, няма място нито за бог, нито за каквито и да било други свръхестествени сили” /Афанасиев. “Основи на философските знания”, Изд. “БКП”, 1964 г./.   

 

Другарю Ленин, ти, който пишеш името на Бога с малка буква, а твоето с голяма, ти имаш опоненти, които познават материята много по-добре от тебе. Те са на друго мнение, достойно за уважение. Създателят на квантовата теория, немският физик Макс Планк (1858-1947), удостоен с Нобеловата награда за 1918 г. “за своите заслуги за развитието на физиката чрез откриването на енергийния квант”, казва, че не материята е първопричина, а самата тя е резултат от друга, по-могъща от нея, ПЪРВОПРИЧИНА:

           

            “Като физик, следователно като човек, който е служил през целия си живот на трезвата наука и на изследването на материята, съм безспорно свободен от подозрението, че мога да бъда фанатик. И затова, след всички мои изследвания на атома, мога да кажа следното: Не съществува материя сама по себе си! Цялата материя произхожда и съществува само чрез една Сила, която подбужда атомните частици към вибрация и ги поддържа в движение в миниатюрната ‘слънчева система’ на атома. Тъй като обаче в цялата Вселена няма нито една интелигентна или вечна сила (и никога не се е удало на човечеството да открие така горещо желания ‘вечен двигател’), ние трябва да приемем, че зад тази Сила стои един съзнателен, интелигентен Дух. Именно този Дух е Първопричината на цялата материя.” (ПЛАНК 1992, 58; виж също Eggenstein 1984).  

 

.           Георги Крумов



Гласувай:
1


Вълнообразно


1. barrybarovec - При капитализма религиите НЕ са ...
29.07.2013 06:56
При капитализма религиите НЕ са забранени, както при комунизма. Всеки човек може да изповядва каквато религия си поиска или да бъде атеист, ако така му харесва. От там нататък всичките ти "изводи" за "отказ от Бога" при капитализма са погрешни. Проблемът на капитализма е, че все повече хора искат социализъм, т.е. да получават на готово. Иначе капитализма си работи като пушка :)
цитирай
2. socialismus - Не, не е глупост
29.07.2013 07:58
Все повече леви интелектуалци се обръщат към мистиката. Това е разочарованието от идеологиите и неспособността да се насочи с наши, човешки сили света в една по- добра посока.
Друг е въпросът, че не вярвам в Символа на вярата и не виждам мястото на Бог в този свят.
цитирай
3. novaposoka - Капитализмът работи като ...
29.07.2013 15:03
Капитализмът работи, но не като пушка-кремъклийка, с ниска производителност, а като атомна бомба – за няколко минути 300000 невинни деца, възрастни жени и мъже от Херушима и Нагазаки. Квантунската армия от един милион военни е блокирана в Китай и няма нужда от атомни бомби. Но находчивият “инвеститор”, който ги е произвел, иска да си вземе своето. И извергът Труман щедро му го дава. Инвеститорът ликува, а пилотите, изпълнили заповедта, изпадат в депресия.

По-късно производителността намалява. Постигнат е паритет във военната област, който принуждава агресорите да бъдат по-предпазливи. Атомните бомби са в склада, но на помощ идва напалмът. А жертвите в Корея и Виетнам вече са забравени. Но от близкото минало все още не са - около 100000 мъртви иракчани, и над 2000 американски войници принесени в жертва в чест на боговете Буш и Обама. Продължават и “демократичните” процеси в Авганистан. Ние също сме там, верни на североатлантическите партньори и техните "ценности".

Да! Капитализмът работи, но не като пушка!

За този “цветущ” капитализъм, Гор Видал казва:
“Аз съм ветеран от Втората световна война. Не си представях, че ще доживея време, когато САЩ ще се превърнат в агресор... Създаваме чудовища... Водим вечни войни в името на вечния мир.... Властта в САЩ е попаднала незаконно в ръцете на една хунта, узурпирана е от хора, свързани до един с газа и петрола...” /Гор Видал, телемост с Америка по “Всяка неделя”, 16.02.03, цит. в “Нова зора”, 4.03.03/.

/Какъв може да е този, който дава такива оценки на "работливия" капитализъм? Несъмнено е "рубладжия", комунист от КГБ!/

По-добре да чуем един истински европеец:
"...и вярват само в бога-долар и се смятат
сега за най-свободни хора на земята,
а пък светът видя, че в техния живот
и свободата се крепи на робски пот!
/В. Юго. "Цивилизация"/.

Георги Крумов.
цитирай
4. novaposoka - novaposoka - "леви интелектуалци" и "мистика"
30.07.2013 08:04

Няколко думи, употребявани в Библията:

ЛЯВ – 30 пъти. Употребява се за лява ръка, лява страна, позиция спрямо обект. Никъде не се споменава за ляв човек, ляво мислене, ляво действие, нито пък за ляв държавник.

ДЕСЕН – 259 пъти. Смисълът, който се влага е същият както при ЛЯВ.

НАЛЯВО – 25 пъти; НАДЯСНО – 26 пъти. Употребяват за обозначаване на отклонение от зададен път:

“Само бъди силен и много смел, за да можеш да спазваш целия закон, за който слугата Ми Мойсей ти даде заповед; не се отклонявай от него ни надясно, ни наляво, за да имаш добър успех където и да идеш” /Исус Навиев 1:7/.

ДОБРО – 825 пъти; ЗЛО – 480 пъти; означават действие и обикновено се придружават от думите “върши” и “прави”:
“Понеже присъдата за нечестиво дело не се изпълнява скоро, сърцето на човешките чада е всецяло отдадено да върши зло” /Еклисиаст 8:11/.

“Безумният рече в сърцето си: Няма Бог. Поквариха се и сториха гнусно беззаконие; няма кой да прави добро” /Псалми 53:1/.

ИСТИНА – 258 пъти /59 в Стария завет и 199 в Новия/. В повечето случай Христос сам се идентифицира с тази дума:
“Аз Съм пътят, ИСТИНАТА и животът” /

ЛЪЖА – 85 пъти.
“Защо не разбирате Моето слово? Защото не можете да слушате Моето учение. Ваш баща е дяволът и желаете да слушате похотите на баща си. Той беше открай човекоубиец и не устоя в истината; защото в него няма истина. Когато изговаря лъжа, от своето си говори, защото е лъжец, и на лъжата баща” /Йоан 8:43,44/.

С посочените думи се обозначават обективни реалности.
А измислиците на политиците, които си въобразяват, че “лявото” и “дясното” отразяват едно или друго политическо действие, или пък са носители на морални норми – ТОВА Е МИСТИКА. Затова никой не може да даде точно определение на понятията "ляво" и "дясно".

В Библията думата "мистика" не е употребена нито веднъж.

Георги Крумов
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: novaposoka
Категория: Политика
Прочетен: 179211
Постинги: 88
Коментари: 127
Гласове: 89
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031