Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2020 13:33 - Сваля се от ефир "Вяра и общество"
Автор: novaposoka Категория: Политика   
Прочетен: 1276 Коментари: 4 Гласове:
-1

Последна промяна: 26.06.2020 13:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Повод за изложението е интервюто на Цветана Пешунова с Емил Кошлуков, публикувано във в. „Weekend” (27.06.2020). Написал съм името на вестника на английски, защото вмество да е написано с „В“, което също е правилно, то е написано с „У“. Произнасянето на „краят на седмицата“ е известно на всички. Срамно е да се произнесе название, което вместо с дълго „И“,  е написано с късо „И“ и с начално „У“.

Друга забележка, която не бива се пропуска, е написването на името на Създателя с малка буква. Нима имената на хората са по-значителни от името на Бога? Нима имената на създанията са по-важни от името на техния Създател? Но такива хора „знаят“, че няма Бог. Това тяхно „знание“ е внушено от вилнеещата еволюционна идеология, която продължава да господства в новата ни „деморрация“. Относно това „знание“, в Библията ясно е написано: Аз съм Господ, който извърших всичко; Който сам разпрострях небето, и сам разстлах земята; Който осуетявам знаменията на лъжците, и правя да избезумеят чародеите; Който превръщам мъдрите, и обръщам знанието им в глупост“ (Исая 44:24,25).

Интервюто е във връзка с промените в БНТ, необходими за издигане на нейната визия пред обществото. Нормално е директорът да се стреми към положителните промени, които водят до по-близка връзка на телевизията с обществото. Но той би трябвало да съсредоточи своята дейност в области, които разбира. Не е правилно да се намесва в области, далече от неговата професионална дейност. Такава е духовната област, за която много хора говорят, но малко я разбират. И бедата не е в това, че не я разбират, а в това, че не искат да я разберат.

От статията ясно се вижда привързаността на Емил Кошлуков към Православието. И то не е, защото вярва в Бога, а защото е традиционно. Той предвижда едно бъдещо религиозно предаване, което да е православно. С  него иска да замени сваленото от него предаване "Вяра и общество". Това е във връзка с признатата традиция, а дали е съпричастна към ИСТИНАТА, това не го интересува.

Православието нарушава две заповеди – втората и четвъртата. Във връзка с втората, то буквално лъже народа, че иконите и мощите на починалите „светии“ му носят някаква сила. Библията е категорична: „Не уповавайте на князе, нито на човешки син, в когото няма помощ. Излиза ли духът му, той се връща в земята си; в тоя същий ден загиват намеренията му“ (Псалми 146:3,4).

Православното вероизповедание не спазва и четвъртата заповед, която се отнася до почивния ден. Още един въпрос, който е свързан с традицията. На Никейския събор през 325 година се взема решение за промяна на почивния ден. Езичниците, които е трябвало да приемат християнството, не могли да се откажат от своята традиция. Те са били силно привързани към поклонението на бога Слънце. В негова чест са провеждали големи тържества и отказът от тях е бил невъзможен. Църквата се съобразява с това положение и променя четвъртата заповед. Отново възниква въпросът за правомерността на това човешко хрумване. В Божията заповед за почивния ден е ИСТИНАТА, в промяната ясно личи лъжата, т.е., човешката арогантност.

Възниква въпросът, на кого да вярваме, на Патриарха, или на Бога? Православните дейци вярват в Бога, но не признават важни закони. Ако могат, нека да защитят тази своя позиция? Те нямат никакво основание, затова ще предпочетат да мълчат, вместо да говорят против Бога. Понеже не могат да се аргументират, сами ще предпочетат да не участват в предавания, свързани с вярата. Именно заради тяхната завоалираност, Горан Благоев не ги призовава за участие в предаването „Вяра и общество“. Дали е вярващ или атеист, не се знае. Видно е едно – той разбира, че при Православието нещо не е наред. Точно това разбиране е показател, че в духовно отношение Благоев стои малко по-високо от православните свещеници.

В своя стремеж за връщене на вярата Е. Кошлуков трябва да обърне внимание на Библията. Той не е противник на православието. Аз също не съм, въпреки, че във връзка с това, което съм писал в книгата „Победата“, се приемам като такъв. Трябва да се говори истината, спрямо която може да се преценява позицията, която човек заема. Вярно е, че Православието има заслуга за вярата в Бога, но то има и прегрешения, довели до духовното падение на нашия народ. Затова мюсюлманите, завладели Блканите,  ни наричат неверници. „Заслугата“ за това е в православните посредници. Бог порицава такива свещеници: „Слепи водители! ...Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери! защото чистите външността на чашата и блюдото, а отвътре те са пълни с грабеж и насилие. Горко вам книжници и фарисеи, лицемери! защото приличате на варосани гробници, които отвън се виждат хубави, а отвътре са пълни с мъртвешки кости и с всякаква нечистота. Също така и вие от вън се виждате на човеците праведни, но отвътре сте пълни с лицемерие и беззаконие“ (Матей 23: 24, 27, 28).

Някои атеисти цитират Маркс, който казва, че религията е опиум за народите. Той е прав, що се отася до човешките учения, които търсят Бога. Те не могат и не трябва да се сравняват с Библията, която не търси Бога, а ни предоставя Истината - Неговото слово. Всички човешки разбирания относно Бога са религиозни. Затова те се приемат като заблуди. В Библията се говори истината и човекът трябва да реши – в истината ли да вярва или в заблудите. А най-голямата заблуда е вярата в еволюцията, т.е., в случайността. Еволюционното учение е най-долнопробната религиозна система, приета от човечеството. Защо употребявам думата „религиозна“? Защото учението взема категорично отношение по неща извън обсега на човешкото познание. Според Хенри Морис, еволюционизмът се превръща в държавна религия. Едва ли студентите са усвоили добре марксистката философия, но са твърдо убедени в лъжата, че Бог не съществува. Тази лъжа е записана в началото на основния философски учебник, който беше задължителен за всички висши учебни заведения: „Никакви свръхестествени трансцедентални сили в света не съществуват“ (Афанасиев, В. Грогориевич. Основи на философските знания. София: БКП, 1964).

Ако някой иска да издигне духовната култура на народа, той трябва да се обърне към Бога. Там са съветите за духовно развитие. Един от тях ни приканва: „Върнете се от злите си пътища, и пазете Моите заповеди и Моите повеления, съвършено според закона, който дадох на бащите ви, и който ви пратих чрез слугите Си пророците“  (4 Царе 17:13).

Едва ли някой може да оспори факта, че България тръгна по лош път. Атеистите свободно нарушават Божиите заповеди и проповядват необходимостта от тяхното нарушаване, като приемат това за свобода. Според тях просперитетът е за тези, които не вярват в Бога, защото вярата ги ограничава. Те не трябва да крадат, да лъжат и да убиват, което води до тяхното изоставане. Според тях спазването на закона води до мизерия, обратното действие води до забогатяване. Едните изпадат в нужда, другите трупат богатства, без да си задават въпроса: „А Бог му рече: Глупецо! тая нощ ще ти изискат душата; а това което си приготвил, чие ще бъде?“  (Лука 12:20).

Ние трябва да се съобразяваме с Библията, а не с традиционните религии, практикувани в обществото. Затова Бог ни съветва: „Тая книга на закона да се не отдалечава от устата ти; но да размишляваш върху нея денем и нощем, за да постъпваш внимателно, според всичко каквото е написано в нея, защото тогава ще напредваш в пътя си, и тогава ще имаш добър успех“ (Исус Навин 1:8).      




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krumbelosvet - Май
26.06.2020 14:19
Май Мони Паси го каза по-ясно
- Майната му на православието!
Библията е дълбока и преобладаващо МЪДРА книга, но е ЧОВЕШКО ДЕЛО, а не ИСТИНАТА от последна инстанция.
Авторът всъщност заема ПОЛИТИЧЕСКА позиция - Изток срещу Запад и Християнство срещу Юдаизъм.
Кои юдеи НЕ признават Исус? Тия ли които го срещат с Осанна, или котерията на Главния Свещеник, която го арестува и иска от Пилат "Разпни го". Къде е писано в Библията, че в двора на Храма или в самия храм се допуска търговия с жертвени животни и обмен на монети за принос? Къде е писано, че Соломоновият храм трябва да е и БАНКА, каквато НАИСТИНА е според макавейските книги?
Кои юдеи ДНЕС са могъщи? Наследниците на Завета или наследниците на банката?
цитирай
2. novaposoka - Въпроси на krumbelosvet.
26.06.2020 17:28
На много въпроси отговарям в книгата "Победата", но за krumbelosvet и те може да са недостатъчни. Все пак публикувам линка за нейното сваляне: https://drive/file/d/1vq2d6QkYhSFbfu2mzs__hwwvQzGsb7Is/view?usp=sharing
цитирай
3. krumbelosvet - Драги novaposoka,
26.06.2020 20:24
Няма да влизам в полемика. Библията ми е една от настолните книги от 1983-та.
Само, моля, освен богослужението, бил ли е и БАНКА Соломоновият Храм или не? Може ли БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ на Първосвещеника ВСЕКИ да търгува и обменя монети в двора на храма?
С уважение, Красимир Лозанов.
цитирай
4. novaposoka - Въпросът с храма
28.06.2020 11:57
Допуснал съм техническа грешка, за което се извинявам. Спед излизането си от Египет, израелците създават специална шатра - "Скиния". Там те провеждат своята служба. Както винаги, и през този период настава беззаконие. Свидетелство за това е поведението на Саул. Започва борба за възстановяване на вярата, начело на която е Давид. Той е трябвало да построи храм на Бога. Но това не се случва. Давид допуска един грях, който става причина за неговото лишаване от възможността за построяване на храма. Задачата изпълнява неговият син Соломон. Той построява храма, който по-късно е разрушен от войските на Вавилон. Защо се случва това събитие? "Те бидоха пленени у Вавилон поради беззаконията си" (1 Летописи 9:1). Кир освобождава еврейските пленници и нарежда възстановяване на храма. "Но в първата година на вавилонския цар Кир, цар Кир издаде указ, за да се построи тоя Божий дом" (Ездра 5:13). В последтсвие той става място за беззаконие, практикувано от всички, включително и от свещениците. Чак след идването Си на земята, Христос се намесва, за да премахне беззаконието от Божия дом, като пророкува: "Защото ще дойдат върху тебе дни, когато твоите неприятели ще издигнат окопи около тебе, ще те обсадят, ще те отеснят отвред, и ще те разорят и ще избият жителите ти в тебе и няма да оставят в тебе камък на камък; защото ти не позна времето, когато беше посетен. И като влезе в храма, почна да изпъжда ония, които продаваха; и казваше им: Писано е: "И домът Ми ще бъде молитвен дом": а вие го направихте "разбойнически вертеп" (Лука 19:43-46). Този храм е разрушен от римските войски, съгласно това пророчество. ПРИЧИНАТА - НЕВЕРИЕ И БЕЗЗАКОНИЕ. Поради допуснатата грешка, изтривам двата коментара. Това, което написах, напълно съответства на действителността. Ако имаш забележки, публикувай ги!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: novaposoka
Категория: Политика
Прочетен: 181220
Постинги: 88
Коментари: 127
Гласове: 89
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930