Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2014 01:17 - Учените глупаци и държавата
Автор: novaposoka Категория: Политика   
Прочетен: 959 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

УЧЕНИЯТ ГЛУПАК

/Продължение на темата/

 

“Няма по-голямо бедствие за цивилизацията от ученият глупак”

/Карел Чапек/

 

         Няма по-голямо бедствие за българския народ от учените глупаци, инсталирани във властта. Някои от тях са учили в престижни западни учебни заведения. Един от тях високо тръби, че е учил и завършил, не само едно, а няколко такива заведения. Станал бил абсолютен икономически и финансов експерт. И като такъв, днес е съветник на един Министър.

         Няколко пъти съм го чувал да твърди, че държавата е лош стопанин. Веднъж го чух да казва, че това негово твърдение било доказано. Показват го по всички телевизионни канали, при което създава впечатление, че се е превърнал в техен любимец. Няма проблем, поради който той да не е бил поканен, за да изрази своето “експертно” мнение.

         В телевизионно предаване една сутрин, всезнаещият учен “експерт”, заедно с председателя на един профсъюз, участваше в дискусия относно “замръзналата” пенсионна реформа. Той категорично осъди НОИ като държавна структура, която прахосва осигурителните вноски на българските трудещи се. Възхвали частните пенсионни фондове като дълбоко загрижени за стабилността на въведените допълнителни пенсионни стълбове. И ако партидите по тези стълбове, според него, отидели в НОИ, те щели да рухнат. На аргументираните възражения срещу неговото мнение, той не можа да отговори. Дори изпадна в позицията на глуповат защитник на някаква необоснована абсурдна идея.

         Защо казвам “глуповата” и “абсурдна”? Защото той се е хванал здраво да хули държавата, държавната собственост, държавните институции и всичко свързано с понятието “държава”, и да възхвалява и издига на пиедестал всичко, свързано с понятието “частно”. В какво се изразява глупостта? Отговорът не е толкова сложен. Но “експертът”, главозамаял се от своята ученост не съзнава, че държавата не може да притежава морални качества. Индивидът притежава такива, а не институцията. Днес нашата държава е в пълна разруха и за това не е виновна самата тя, а безумците които са я докарали до това трагично състояние. Не е нормално да се обяви държавата за тоталитарна, комунистическа, фашистка или някаква друга, и за съответното състояние да е виновна самата тя. И не е нормално, ако например е тоталитарна, да понесе вината за това и да бъде разрушена, разорена, разграбена и разпродадена. Защото държавата това е народът. И този народ не е виновен, че е живял в тоталитарна държава, за да бъде наказван чрез разпродаване на собствеността му. Държавата е в разруха, като споходена от диваци и варвари, но не защото народът е див и варварски. Диваци и варвари са тези, които крадяха, разнасяха не куфарчета с пари, а изкарваха с вагони капиталите на българските граждани, натрупани по времето на “тоталитарния” строй. И днес правят пенсионна реформа. Но вместо да помислят, как да използват най-ценния национален ресурс, с който разполагаме – човешкия, управниците мислят как да съкратят живота на тези, които имат мизерното щастие да упражняват някаква работа. Когато ги принудят да работят по-дълго и да измират по-рано, тогава ще приемат, че пенсионната реформа е завършена. Девизът им не е обявяен, но е ясен: “По-малко пенсионери, по-високи пенсии”.

          

         Но, да се върнем на въпроса относно понятието “държава”. Управляващи и експерти масово употребяват клишетата “държавата не е длъжна” и “държавата е лош стопанин”. Ако някой ги попита що е държава, едва ли биха формулирали свестен отговор. А за да се разбере, че тези клишета са продукт на глупост и безумие, ще си послужа с Божието слово. В Библейския Конкорданс се посочват три стиха, в които се използва понятието “държава”:

         “Ако видиш, че сиромахът е онеправдан и че правосъдието и правдата в държавата се изопачават, не се чуди на това; защото над високопоставения надзирава по-високопоставен и над тях има още по-високопоставени” /Еклисиаст 5:8/.

         От ясно по-ясно - сиромаси и онеправдани, правосъдие и правда, държава в която истината се изопачава и отговорните за съответното състояние – високопоставените.  

         “Издавам указ - в цялата държава, над която царувам, да треперят хората и да се боят пред Данииловия Бог, защото Той е живият Бог, Който е утвърден довека” /Даниил 6:26/.

         “В първата година на Дарий, Асуировия син, от рода на мидяните, който бе поставен за цар на Халдейската държава ...” /Даниил 9:1/.

            Ясно се вижда, че състоянието на държавата и редът в нея зависят от поставените да я управляват. Държавата е обект, който не може да бъде отговорен, безотговорен, или пък лош стопанин. Отговорни или безотговорни, разумни или безумни са субектите - високопоставените. И когато те са с качествата на учени – глупаци, тежко й на държавата!  

 

         Георги Крумов.  





Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: novaposoka
Категория: Политика
Прочетен: 181027
Постинги: 88
Коментари: 127
Гласове: 89
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930