Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2013 19:05 - novaposoka - Баба Ванга, търсачи на истината и Канонът.
Автор: novaposoka Категория: Политика   
Прочетен: 2617 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 04.08.2013 19:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
“ЗАЩО?”

/Кратки разсъждения по един филмов репортаж на Тома Томов за баба Ванга/.

 

В нашето общество възникнаха много “ЗАЩО?” по важни въпроси, най-вече относно духовността и моралните ценности. Защо не откриваме истината, защо не намираме “изход” от съвременния “модерен” Египет, защо не следваме Божия закон, защо църквата не го признава и защо ни диктува да се подчиняваме на църковния канон? Никой не може да отрече пълното разминаване между изискванията на Божия закон и служенето, подчинено на православния канон. Ако Божият закон се дава като информация, заедно с последствията от неговото неспазване, и човека се оставя свободен да определи своето поведение, в съответствие или не с него, то църковният канон е категоричен, и при него компромиси няма. Ако определено човешко поведение е в съответствие със закона, но се отличава от канона, то не се одобрява, даже се порицава, а през средновековието непокорните на катехизиса глави, се хвърляха на кладите.

Чрез закона Бог ни предлага кристално огледало, в което да видим своето истинско състояние, чрез православния канон църквата ни предлага криво огледало, в което нашите морални дефекти са заличени и реакциите ни спрямо тях са затъпени. Църква и миряни взаимно се успокояват, братски се потупват по рамото, посредствеността им харесва, споделят заблудата за всеобщо спасение, взаимно се лъжат и се окуражават в разврата, въпреки писаното:

“Недейте се лъга: Нито блудниците, нито идолопоклонниците, нито прелюбодейците, нито малакийците, нито мъжеложниците, нито крадците, нито сребролюбците, нито пияниците, нито хулителите, нито грабителите няма да наследят Божието царство" /1 Кор. 6: 9,10/.

Баба Ванга, подбудена от някакво вътрешно чувство, решава да построи храм в една забележителна, според нея, местност. Тази инициатива намира широка подкрепа и строителството се осъществява. Освободени от дългогодишното духовно потисничество, търсачи на истината активно се включват в мероприятието, искат да се докоснат по някакъв начин до духовното, но това благородно начинание среща съпротива и не се одобрява от отците православни. Основният проблем се  заключава в това, че начинанието не отговаря на канона. Възниква спор между “народния представител”, човекът Ванга и “експертът” по духовните въпроси, представителят на канона, владиката и митрополитът, известният на всички “дядо” Натанаил.

Построена е църква, на чието откриване по прогноза на Ванга ще се съберат около 40 до 50 хиляди души, за да потърсят връзка с Бога, Който в продължение на 45 години беше забранен. Маймунската атеистична бариера е свалена, но пред вярващите се изправя нова преграда – каноничните изисквания на православието. Бог е заявил:
“Защото, гдето двама или трима са събрани в Мое име, там съм и Аз посред тях” /Матей 18: 20/.
Няма изискване за специални места, луксозни храмове и надути високомерни посредници. След Божието посещение на земята в лицето на Исус Христос, церемониалният закон, който сочеше напред към идващият Спасител, беше отпаднал. Посредниците бяха елиминирани. Човечеството имаше вече истински пълноценен посредник:

“Защото има само един Бог и един ходатай между Бога и човеците, човекът Христос Исус, Който като своевременно свидетелство за това, даде Себе Си откуп за всички /1 Тим. 2: 5/.

Бог не поставя специални условия за установяване на контакт с Него, но владиката е категоричен – ако мястото не отговаря на каноните, контактът е невъзможен, дори и 100 000 души да се озоват на поканата. На въпроса ще се яви ли на освещаването и ще заяви ли, че църквата е незаконна, Натанаил отговори:

“Няма да дойда, докато не се изяснят нещата. След като църквата не отговаря на каноните, тя не може да се освещава и в нея не могат да се поставят на служба свещеници.”  
Неговите основни претенции се изразяваха в следното:

Нямало място, където свещеникът да си измие ръцете, липсвала някаква маса, изисквания и проблеми с архиерейския трон, както и проблеми с целият процес на строителството, което било незаконно, фреските не били по каноните, имали стойност като фрески, но нямали църковна стойност.

Във връзка със строителната документация и някакви “нечисти неща със самия строеж” Светлин Русев отговори, че тя е утвърдена от Светия Синод, но Натанаил се направи, че не чу този отговор. Своите претенции Натанаил завърши с един абсурден по смисъл бисер:

“Да погледнем реално как са сега нещата в България. Когато се не правят нещата, знаете как са нещата”.

Българският народ почувства необходимостта от възстановяване на връзката с Бога, но не разбира как да я осъществи. Обръща се към традиционната църква, надниква в нейните храмове, но не получава необходимата смислена информация за правилна ориентация. Вместо достъпните истини от Библията, пред него се изпречват ограничения и изисквания, каквито Бог не е задавал и това го озадачава. Баба Ванга обаче, не се предава, има правилен усет за тези неща, убедена е, че църковни канони и суеверни традиции не трябва да препъват хората във вярата и с основание се възмущава:

Остави твоите канони, манони. Може да има грешка в каноните и после да се оправи. Я го гледай ти, нямало да я освети, че нямало канони!”

Действително грешката е в църковните канони, чрез които наместниците на Бога са решили да Го коригират, като “извъртат по свое усмотрение Божиите слова” /Поликарп/. С пълно основание една жена без духовно образование оспорва претенциите на средновековното православие за “всьо и вся” по въпросите на духовността. Тя е в недоумение и влиза в конфликт с духовния водач, което е показателно за ограничените и посредствени възможности на църквата за достъп до човека. Още по-труден ще бъде този достъп до младото поколение и търсещата интелигенция, които като самуиловите войници, са  с избодени очи, но в духовно отношение.

Този филмов репортаж показа картината на нашето духовно състояние: духовно ослепен от атеизма народ, поразена, дезориентирана и объркана интелигенция, изостанал, загубил светлината, средновековен Синод. Всички ние, след “свободата” се озовахме в духовна тъмница, от която не виждаме изход. В същото време нашият Създател “хлопа на вратата” /Откр. 3: 20/ и чака да отворим, за да внесе СВЕТЛИНАТА.

След тази среща “на върха” не беше постигнат резултат. Ентусиазираният в началото екип остана разочарован и озадачен. Помогна на баба Ванга да се прибере и целуна ръка, ...“на народа” /тръгнал да се връща към вярата/, на когото, въпреки желанието, не успя да помогне. Представителят на Синода си беше тръгнал, вероятно да продължи своята странна мисия съгласно канона. Баба Ванга си легна изморена, разочарована и изтощена, загрижена за нерешените проблеми и съвсем по човешки изрази своето отчаяние:
“Имам нужда от почивка, но нещо ми пречи, не ме оставя, душата ми плаче!”

След тази среща без отговор остана въпросът: “Има ли светлина в тунела?” Разбира се, че има, но атеистичното общество има проблеми именно с нея. Когато лекуваше, не само физически, но и духовни слепци като нас, Христос заяви:
Аз съм светлината на света; който Ме следва няма да ходи в тъмнината, но ще има светлината на живота
/Йоан 8: 12/. Проблемът на атеистичния “свободен” свят не е в липсата на светлина, а в омразата към светлината:

“..светлината дойде на света, и човеците обикнаха тъмнината повече от светлината, защото делата им бяха зли. Понеже всеки, който върши зло, мрази светлината и не отива към светлината, да не би да се открият делата му” /Йоан 3: 19, 20/.  

С две изречения Христос прави точна характеристика на нашето духовно състояние, моралното ниво, на което се оказахме след 45 години атеистична диктатрура и две десетилетия преход на тъмно, преход към нищото. Грубият материализъм, съчетан с посредственост и консерватизъм ни направи слепи и глухи за духовните неща, подобно на евреите, към които апостол Павел се обръща с думите:

Върху това имаме да кажем още много неща и мъчни за поясняване, защото сте станали тъпи в слушане. Понеже докато вие трябваше до сега, според изтеклото време, и учители да станете, имате нужда да ви учи някой изново най-елементарните начала на Божиите словеса/Евреи 5: 11,12/.

При тези абсолютно точни и прецизни оценки от Библията, повече коментар по многото “ЗАЩО” се явява излишен.

 

Георги Крумов





Гласувай:
3


Вълнообразно


1. danailvdimitrov - Що за слепота е това????
21.08.2013 09:10
Врачката, вещицата Вангелия Гущерова да ни се представя за ...народна светица, а комунистическите идеолози и културолози на Людмила Живкова, Тома Томов, Светлин Русев,Нешка Робева и други за крепители на православието.

Къде е казано,че врачки и магьосници ще наследят Царството Небесно???

Ако вещерите не можем да отделим от светците- закъде сме?
цитирай
2. danailvdimitrov - то си е казано ясно!
21.08.2013 12:45
“...които ходят в правотата си, ще почиват на леглата си.

А вие, синове на врачка, семе на прелюбодеец и на блудница, приближете се тук.

На кого се присмивате? Против кого сте отворили широко уста и изплезели език? Не сте ли чада на престъпление, семе на лъжа – вие, копито се разпътвате от похот към идоли под всяко зелено дърво” /Исая 57:2-5/.
цитирай
3. novaposoka - "Вещицата, врачката, светците и комунистическите крепители"
23.08.2013 22:05
“Врачката Вангелия Гущерова ни се представя за светица...”

Моят въпрос е : Къде намери думата “светица” в моя постинг? Но в твоите постинги, които прегледах, открих не само “светци”, но и “святи отци”. Аз нямам претенции за подобни мнения и определения. Христос има такива:
“И никого на земята не дейте нарича свой отец, защото Един е вашият Отец – Небесният” /Матей 23:9/.

А що се отнася до образа на Ванга като медиум или “врачка”, имам специален материал по този въпрос, но за неговата подготовка ми е необходимо още малко време.

“...а комунистическите идеолози и културолози на Л. Ж., Т. Т., Св. Р., Н. Р. – крепители на православието” !!!

Къде съм ги обозначил като "крепители"?? Аз представям и трите страни в противоречие по между си, така, както беше показано в репортажа. Никой никого не е крепил. Те дори се изпокараха.

“Този филмов репортаж показа картината на нашето духовно състояние: -духовно ослепен от атеизма народ;
-поразена, дезориентирана и объркана интелигенция;
-изостанал, загубил светлината, средновековен Синод.
Всички ние, след “свободата” се озовахме в духовна тъмница, от която не виждаме изход. В същото време нашият Създател “хлопа на вратата” /Откр. 3: 20/ и чака да отворим, за да внесе СВЕТЛИНАТА.”
Понятието "комунистическа диктатура" е фалшиво. Истинското определение на тоталитарния строй е "АТЕИСТИЧНА ДИКТАТУРА".
Но "учените" атеисти, които вече 68 години управляват, не искат да го признаят. Те дори са защитили своя сатанински възглед в Конституцията: "Религиозните и атеистични възгледи са ненакърними"
Георги Крумов
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: novaposoka
Категория: Политика
Прочетен: 179161
Постинги: 88
Коментари: 127
Гласове: 89
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031